2009. április 23., csütörtök

Xiamen reptér

Hatalmas tiltakozómegmozdulás indult el. A hírt a Frank Alternativ Szolgálat (röviden az ef a esz) hírügynökség szerint a pécsi PDSz szellőztette meg.
Ezért most még közzéteszem a mai fotóimat amit a Xiamen reptéren készítettem,ugyanis van még 3 órám becsekkelni a budapesti gépre.
Xiamen reptér rengeteget változott az elmúlt évek alatt. Korábban csak kínai dolgokat lehetett kapni, kínai kaját, amikről a nyugati látogató azt sem tudta,mi az, és addig volt jó, amíg nem tudta. Az ember még csokit sem tudott venni, csak ilyen kínai nyálelvonó-vattaköpő "nyalánkságokat", szárított magvakat, amibe beletörik a korona, de még a fog is.
Végre vannak olyan dolgok is, amiket a nyugatról idelátogató bizonyossággal megvehet. Pár éve van KFC, és most bővítik a helyet. A kép, ami itt van csak elvitelre van, de a reptér másik felében van a nagy terem, ahol le lehet ülni kajálni. Ma speciel kipróbáltam egy új terméküket, palacsintába tekert zöldséges marhahúst. Finom volt, de egy órára rá hascsikarást kaptam, ami repüléskor nem ideális, úgy mondják. Egyébként a KFC helyek itt mindig tele vannak, nagyon jól megy az üzlet, itt a reptéren is.

















A legújabb étterem a Pizza hut. Ez drága hely de közkedvelt szintén. Benn a városban van a nagy egy épület tetején. átriumos lift visz fel, közben szép panoráma van előttünk, a tenger és egy kis sziget. A hely annyira jól megy, hogy ebéd és vacsoraidőben sorba kell állni, van, hogy több mint egy órát is. Az egyedüli dolog, amit utálok a kínai Pizza Hutban, hogy a gyerekpincérek mindent az asztalratesznek, amit megrendeltél és ráírják a számlára, mikor hozták ki, bizonyítván, hogy ők milyen gyorsak. A baj az, hogy mivel a desszert ugye kész van és csak a hűtőből kell kivenni, a fagy már rég az asztalon van, de az előétel lesz a legutólsó, amit kihoznak. Nem csoda, hisz hol volt nekik gyerekszobájuk, fogalnuk sincs a sorrendről. Így a fagyi már rég úszik, mikor megérkeznek a hagymakarikák.
Egyszer már panaszt tettem a nemzetközi weboldalukon, de hát kínaiakat megtanítani nem egyszerű dolog, évszazadok kellenek hozzá és az eredmény még így is kétséges.

















Parfüm meg ilyesmi, persze a nyugati áruk nagyon drágák.















Egy érdekes szobor, valaószínű a tealevelek megmunkálását mutatja be egy kínai teázó előtt.
















Lám, van műszaki bolt is. :-)















Lonely Planet könyvek, gondolva azokra, akik nem szótagírók. Régebben nem gondoltak!















Nyugati magazinok, német, francia, angol nyelven.















Amit utáltam régebben, hogy tele volt a reptér gyümölcs standdal. Ki vesz a reptéren gyümölcsöt, ráadásul horribilis áron volt. Árultak pl. lícsit, amitől az ember ujjai tiszta kosz és ragadós lesz. Hát én valahogy nem szeretek úgy utazni. Mára teljesen összement a gyümölcs stand, mint gézing a mosásban.















És a Xiamen Airport egyenruha. Baromi randa!















Viszont szépek az orchideák!

5 megjegyzés:

  1. A gyümölcsös boltokon én is meglepődtem a guangzhou-i reptéren.

    A pekingi 1-es terminálon meg amíg vártam a csatlakozást, szintén csak kínai kaja volt a KFC-n kívül. Ahogy befordultam a kajás folyósóra, az éttermek előtt álló lánykák kórusban, iszonyú hangerővel kezdtek rá az invitáló szövegre, kínaiul, persze. Komolyan megijedtem, ahogy elkezdtek rám kiabálni! :-))

    VálaszTörlés
  2. Jé, most meg Darna lettem... úgy látszik több Google fiókom van! (Eszter voltam.)

    VálaszTörlés
  3. Eszternek: ja pont úgy, kórusban kiabálnak aztán követnek,hogy ülj be az étterembe.

    VálaszTörlés
  4. Erzsinek: Előszőr azt hittem, hogy LP esetleg nagy lemez, mondom, hol él az Erzsi, hogy még mindig nagyelemezekben gondolkodik, aztán rájöttem, hogy Lonely Planetről van szó, szóval a válasz nem tudom.

    De majd megnézem.

    VálaszTörlés