2011. szeptember 3., szombat

Útlevél ellenőr

Xiamen reptéren átadom az útlevelem egy a huszas éveinek elején járó nőnek, aki nem akar hinni se a szemének se az okos szemüvegének. Nézegti, nézegeti, majd megkérdi az utastól, hogy ez egy útlevél-e? Utas válszolja, hogy nagyon annak néz ki. Bár, utas azt is válaszolhatta volna, hogy IGEN. Erre talán az ellenőr megnyugodott volna és beleüthette volna a pöcsétet. Vagy azt, hogy NEM. Na akkor ott helyben le kellett volna guggolnom, kezeim a tarkóra és egy gépfegyveres katona őrzött volna ebben a testhelyzetben pár óráig, amig el nem szállítanak átnevelő börtönbe.
Az ellenőrzés így tovább folytatódott, emígy:
Ellenőr: Ez egy EU által kiadott útlevél?
Utas (még mindig türelmesen): igen, az.
Ellenőr: Melyik ország adta ki?
Utas: Magyarország. (Szerintem fingja sem volt Mo-ról.
Ellenőr: Nincs olyan útlevele, amit az Ön országa adott ki?
Utas (szemöldökét emelve): ez pont egy olyan útlevél. Biztos úgy gondolták, hogy az EU az egy külön ország, ami szintén kiad útleveleket.
Megjegyzés: az útlevél 3. oladalán ez található: Európai Únió; Magyar Köztársaság; Útlevél. Mindezek több nyelven.
Na ekkor már ketten lapozgatták az útlevelem, látszott, hogy a magyar órán ők ketten nem voltak jelen. Újabb kérdések jöttek, illetve az előbbiek, biztos, ami biztos, ha már ők olyan bizonytalanok. Aztán rászánták magukat és beszkenelték az útlevelem, így a számítógép adhatott nekik némi információt és pecsét került az útlevelembe. Majd a később érkező nő azzal a dumával, hogy elviszi az útlevelem lefénymásolni, hellyel kínált. Fénymásolni? Mikor már be van szkenelve és minden infó ott van a számítógépben! Ezt a szöveget, ezzel akart megetetni. A "fénymásolás" negyed óráig is eltartott, eddigre megjöhetett a Pekingi Védelmi Minisztériumból az engedély, hogy az utas tovább léphet. Ezzel a kis mlőrrel indult hazautazásom augusztusban.

1 megjegyzés: