2011. július 24., vasárnap

Museum of History HK és Avenue of Stars

Museum of History and Avenue of Stars

Hong Kong-i kirándulás 2011. július 23.

Éjfélkor érkezett meg a busz az autópálya kapuhoz és ezúttal sleeper jött, mert a másik buszt valószínűleg javították. Így egy jót aludtam reggelig, anélkül, hogy bárkinek a oroblémáit és ősrégi történeteit/vicceit kellett volna hallgatnom.

A reggeli határátkelések hamar megtörténtek és fél 9-re már Hong Kongban voltam. Egyeztettem mindjárt az esti visszaindulást a műanyag kerti székre kihelyezett ticket-booth alkalmazottal és irány a metro Hung Hom állomásig, ahol egy nagy pohár Starbucks kávéval kezdtem a napot. Innen már nem volt messze a Museum of History, persze az bármelyik irányban lehet, órám iránytűje segített megtalálni a helyes irányt és pár perc alatt meg is lett a hely. A belépő nem volt drága egyáltalán, 10 Hong Kong-i dollár, kb 300 forint, asszem ki lehet bírni.

A prehisztorikus korral kezdődött a kiállítás, kőzeteket mutattak és fotókat Hong Kong mai geológiai állapotáról. Olyan kőzetek vannak itt, amik vékony rétegesek, egy nyitott könyv lapjaihoz hasonlítható. Kedvenceim a fosszíliák, mindig fotózom őket, ha ilyeneket látok, baromi érdekes ez a kőbezárt világ, ami megőrizte a lenyomatát annak, ami hajdan ott volt, pl. Ammonitok, egy teknősbéka szerű hüllő vagy egy nagyon szép állapotban megmaradt egyszerű hal lenyomata.

Ezek után az itt talált kőszerszámokat mutatták be, ősember szobrokkal, hogyan élhettek itt az emberek, hogy tisztíthatta matriarka a halat egy éles kővel és hogy csszolt tűzet a férfi, hogy építettek a vízre házat. Az itt talált ősember koponyát „Maba” embernek nevezték el, és elképzelt fejszobrát lehet megtekinteni.

A következő terem a dinasztiák korából fennmaradt agyagedényeket és fémtárgyakat mutatta be. Voltak fotók is s feltárásokról. Legeza barátom jutott eszembe, aki szintem végzet ásatásokat Kínában, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken, de az ő fotóját nem láttam.

Egy kisebb shrim trawler is ki volt állítva, erről olyan fotóm van, amin én is rajt vagyok, megkértem a teremőrt, segítsen.

A buddhizmus elterjedésével kezdtek égetni illatos füstölőket és papírokat, ezekkel is közelebb kerülni az istenekhez. A papír égetést papír lovacska égetésnek is hívják, ezt váltotta fel az, hogy korábban lovakat is áldoztak az istenekhez. Ez elég humánus gesztus volt és főleg olcsó. A Tang és Song dinasztiák idejében Buddha képmását nyomtatták a papírokra, ma nyomtatnak rá ruhát, kalapot, cipőt vagy ékszereket, ezért „ruhás papírnak” is hívják.

Ami számomra a legérdekesebb, az az ópium háborúk kora volt. A hajó makettek, nemcsak angol de volt egy amerikai hajómodell is, az „Ann Mckim” 1832-ből, aztán egy kis angol gőzös, az ágyuk, ládák barna sör szállításhoz, rajta a Dublin-i gyártója nevével, E&J BURKE. A korabeli bútorok, hogy éltek itt az angolok, a kínaiak, hogy négyféle kisebbség élt hajdanán itt az angolok előtt, egyik a hakka nép, nevük vendéget jelent és érdekesnek találtam, mert a hakkák Fucsien tartományban is élnek azokban a zárt kerek vagy téglalap alakú épületekben, amikből négyet is összeépítettek, hogy megvédjek magukat a támadásoktól.

Egy eredeti határkő ezzel e felirattal: „ANGLO CHINESE BOUNDARY 1899”. Hát ez maga a csoda, ilyen érdekes dolgot látni! Egy időutazás!

A 20-ik század elejéből fotók, angol torna klubok tagjaival, 1907-ből pl egy krikett klub tagja, mind azt suttogták: carpe diem.

Egy szoba a Hong Kong and Shanghai Banking Corporation korabeli bútorzatával mutatta be, hogy nézett ki akkor mostani bankom. Egy másik teremben egy gramofon, a korabeli MP1, rajta egy Parlophone bakelit. Beírom a google-be és meglepően tapasztalom, ez a név még létezik J

A térkép szerint az első ópiumháború Xiament is érintette. De ezek után meg kell nézni Xiamen történeti múzeumát is 10 év itt-tartózkodás után ez a minimum, sokkal korábban kellett volna.

A következő korszak a japán megszállásról szólt. Megmaradt katonaruhák voltak kiállítva, olyan volt az anyaga, hogy borzalom lehetett hordani, akkor sok mindent ki kellett bírni.

És persze 20. század második fele, fotók a nyomortelepekről, ahogy lángba borultak a tákolt házak, több ezer embert élt 2 focipálya területén, képek tájfunokról, autó kerekekkel felfelé. Volt filmbemutató, ahogy az emberek vízért álltak sorba, ahogy a gyerekek dolgoztak, cipelték az árut a hajókról. Egy régi zöld emeletes villamos is ki volt állítva.

Voltak még emberszobrok, hogy táncoltatják a sárkányt, zenészek, ahogy zajonganak a dobbal, födővel, cintányérral. Ilyet már hallottam eleget itt, meg kell mondjam borzalmas. A kínai operából is bemutattak hanganyagot, hát ezzel is kitudnak üldözni a világból, de ők így kerülnek közel az istenekhez.

Avenue of Stars

Szép helyre építették a Hong Kong-i filmsztárok utcáját, Kowloon Victoria-bay partjára, szép kilátás nyílik Hong Kong szigetre innen. A nap tűzött, sapka&napszemüveg-kombo ajánlott, de itta a nők a napernyőre esküsznek, legfőképpen, mert besárgulni a naptól itt nem divatos. Én viszont utálom, ha kibökik vele a szemem a mamák, akik 140-re nőttek és így az ernyő magassága és a szemem egy szintbe kerül. Itt most hallgathattam volna kollégától a remekbe szabott poént, hogy ejtőernyő, mert esernyőt és napernyőt soha ne hívjuk a nevén csak és kizárólag ejtőernyőnek, ez a szóhasználat akár 30 éven keresztül is humoros tud maradni.

Tehát a panoráma gyönyörű, épp arra vitorlázott egy kínai trawler, és örültem, mert ilyen szép hajót már rég szerettem volna lefotózni.

A csillagok és kézlenyomatok az utcán tele voltak kínai sztárok neveivel, nekem aztán semmit sem mondtak, nincs Hong Kong-i adatbázisom filmekből a számítógépemen, de Jackie Chan-nek van pár jó filmje, amit persze nem itt, hanem Hollywoodban készítettek. Az ismertek közül megtaláltam Bruce Lee és Andy Lau csillagát, ezeket lefotóztam.

Csillagokon kívül még volt pár élmény szobor a filmkészítés úttörőiről, ahol az emberek szívesen fotóztatják magukat. Terjedő szokás, hogy a nők teátrálisan, balerina pózba állnak. Hát ilyenkor vagy röhögnöm kell, vagy sírni szeretnék, főleg mikor korosodó asszonyok képzelik magukról, hogy ezzel javítanak a nézettségükön.

Kúltúra után pár óra pihenés következett egy hűs szaunában, mert igencsak tűzött a nap. Hát ennyi történt ezen a július 23-i kiránduláson. Legközelebbre is van már tervem, de ez majd csak 2012-ben valósítom meg.

https://picasaweb.google.com/113402656801357771234/MUSEUMOFHISTORYHK?authkey=Gv1sRgCNDmidGSzcL4XQ

https://picasaweb.google.com/113402656801357771234/AVENUEOFSTARS?authkey=Gv1sRgCPPspr-8yajCWQ

1 megjegyzés:

  1. Hahaha, ezt a balerinapózos műsort én is láttam az útitársaknál, élvezet volt.

    VálaszTörlés